• +385 47 415 070
  • ordinacija.gordanpetricic@gmail.com
  • Sarajevska 8b, 47000 Karlovac

Endodoncija i restaurativna stomatologija

ENDODONCIJA

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi bolestima i liječenjem zubne pulpe koja je smještena u središnjem dijelu zuba, u korijeskom kanalu i pulpnoj komori. Do infekcije pulpe dolazi usljed raznih negativnih utjecaja na zubnu pulpu od kojih je najčešći zubni karijes koji nije na vrijeme uočen i saniran.

Infekcija pulpe može se proširiti i na okolnu kost oko zubnog korijena te uzrokovati gnojne upalne procese u kosti. Antibioticima možemo smiriti ali ne možemo u potpunosti odstraniti upalu iz zubnih kanala. To je moguće jedino mehaničkim odstranjivanjem inficirane pulpe, čišćenjem i širenjem korijenskih kanala te naposlijetku hermetičkim brtvljenjem istih.

Cilj liječenja pulpe je očuvanje zuba u zubnom nizu jer nedostatak samo jedog zuba remeti integritet zubnog niza. Takve situacije dovode do narušavanja harmonije stomatognatnog sustava uključujući promjene zagriza zbog naginjanja okolnih zubi u prazni prostor, nepravilnog opterećenja čeljusnog (temporomandibularnog) zgloba, oštećenja i gubitka parodontnog tkiva okolnih zubi te gubitka alveolarne kosti na mjestu gubitka zuba.
Samo liječenje provodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolno. Danas osim ručne koristimo i strojnu obradu korijenskih kanala koja je vrlo precizna i smanjuje broj potrebnih posjeta stomatologu. Od strojne endodoncije posebno ističemo stroj Morita Dent Port ZX ® od Japanskog proitvođača J.Morita. Stroj predstavlja najnovije dostignuće u strojnoj endodonciji i redovito ga primjenjujemo u našoj ordinaciji.

RESTAURATIVNA STOMATOLOGIJA

Restaurativna stomatologija bavi se sanacijom tvrdih zubnih tkiva, cakline i dentina. Danas su estetske restauracije tvrdih zubnih tkiva moguće primjenom modernih kompozitnih materijala. U praksi koristimo najmodernije i klinički dokazane materijale koji svojim estetskim svojstvima oponašaju boju i estetiku tvrdih zubnih tkiva te postižu izvrsne rezultate i zadovoljavaju visoke standarde pacijenata.

Osim sanacije karioznih lezija na tvrdim zubnim tkivima, koristimo iste moderne materijale u estetske svrhe. Tako ih možemo upotrijebiti kod restauracije istrošenih zuba, kod prekrivanja raznih pigmentacija, kod zatvaranja dijastema između zuba, kod prekrivanja ogoljelih zubnih vratova, itd. Postoje mnoge mogućnosti upotrebe suvremenih materijala za restaurativnu stomatologiju sa kojima smo upoznati i koje redovito primjenjujemo u našoj praksi uz izvrsne rezultate!

Galerija s fotografijama zahvata

 
Ostale usluge